Bahan-bahan :
1 kg ikan selayang/ kembung
5-10 ulas bawang putih
1 kg tepung ubi/kanji
2 cawan tepung gandum1 sudu kecil baking powdergaram secukup rasaperasa
air
Cara-cara :
1. Asingkan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang ke dalam bekas.
3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli.
4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut. Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer.
5. Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
6. Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.Resipi dari Are Ryouri
Keropok Lekor
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 food critiques.:
Post a Comment