Cara-cara nak memasaknya adalah seperti berikut:
Sukatan main agak-agak je la ya.
1. Tumis bawang, bawang putih, cili, a lil shrimp paste dan dried shrimps - blended/finely chopped. Add lemon grass, 1 jer.
2. Add in
bumbu Bubur Pedas. I use 2 packets yang saiznya lebih kurang saiz packet serbuk kari Adabi (yang kecik tu)... for a medium size cooking pot. Goreng dia sat saja.
3. Put in chicken. Boleh add beef, udang ataupun lala. Suka hati you ols lah.
4. Add carrots, potatoes, and dried beancurds or sweet potatoes.
5. Pour 3 - 4 cups water. Let simmer.
6. Bila dah empuk, you can add vegetables lain. Boleh tambah baby corn, atau kacang panjang. You can also add bamboo shoots, dried black fungus (rendam dulu) and dried banana flower (also soak first, remove stalk). Sukati ikut selera. Ada yang taruk terung atau
daun cekur manis. Biasanya Mem taruk jantung pisang and
pucuk kadok saja.
7. Pour in coconut milk.
8. Tambah daun kunyit dan
daun bebuas/singkel yang telah diricih halus. Kalau tak jumpa daun bebuas, tak payah pun tak pe.
9. Boleh tambah fucuk and suhun (optional).
10. Don't forget - salt to taste.
Siap!
0 food critiques.:
Post a Comment