Bahan-bahan : ( 6 orang )
1/2 kg daging
6 ulas bawang puti dan 1 inci halia (tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa
Cara-cara :
1. Daging dibersihkan hiris dan direbus (simpan air rebusan).
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi (kicap pekat,sos dan serbuk kari).5. Bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
6. Masukkan garam dan perasa.Resipi dari Are Ryouri
Daging Kandar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 food critiques.:
Post a Comment