Bahan-bahan : ( 4 orang )1 batang timun
1 batang lobak merah
2 ulas bawang putih
1/2 bawang besar
3 sudu besar cuka
garam
gula
1 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar cili giling
1/2 sudu kecil biji sawi
Cara-cara :
1. Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar.
2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam.
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih
4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
5. Masukkan air. Biar sampai mendidih
6. Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit.Resipi dari Are Ryouri
Acar Timun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 food critiques.:
Post a Comment