![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNQO8vNi7PW43csySym5_G6HfJLS2ZqD_flsUo-FqP36WlEBq_LJHkbC6LUiN1pd0zpV4m8buzqFxnaH8bX438ULATFgPLB3GBG-5OZFl0uvzB-WGaw3HVmRwYGhi-AkBNuM2N-Vp0CNc/s400/25960_359509654797_832504797_3469434_977777_n.jpg)
Bahan :Segala tok nenek serta cucu-cicit seafood yang anda sukaTom Yam paste/kiubSeraiBuah tomato 1 bijiCili padi secukup rasaCili merah 1 bijiBawang besar - dibelah 8Bawang merah - dihirisBawang putih - diketukHalia - dipotong besarLengkuas - dipotong besarDaun limau purut - jika sukaCara :Blend sebiji tomato dan sebiji cili merah.Masukkan semua bahan ke dalam periuk.Tambah air.
Ada beberapa cara nak sediakan tom yam:
Cara Bitamin R : Blend sebiji tomato dan sebiji cili merah. Kemuadian masukkan semua bahan lain (baca : seperti resipi).
Cara M Besar : Tak payah guna bahan blend pun... setakat campak perencah tom yum sudah!
Ada lagi satu cara - sekiranya anda tak de perencah tom yam atau sengaja tak nak guna : Tumis bawang, bawang putih dan cili padi yang ditumbuk kasar. Then tambah semua bahan serta daun limau.
Untuk resipi Tom Yam Ayam/Daging :
Rebuskan ayam/daging anda sehingga empuk.
Kemudian tambah sayur seperti karot, cendawan, kobis dan buah tomato.
Selamat!
0 food critiques.:
Post a Comment