There is no sincerer love than the love of food.

Nom nom nom!


Thai Vermicelli Salad



Bahan utama :
100 g soo hoon
1 cawan air
1/2 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
300 g isi udang
1 biji bawang besar, hiris halus
2 tangkai daun bawang, hiris halus
4 tangkai daun sup, hiris halus

Bahan untuk dressing :
3 biji limau nipis, ambil jusnya
4 camca besar sos ikan
4 ulas bawang putih, cincang lumat
6 biji cili padi siam, hiris halus
2 camca besar gula

Bahan lain :
Kobis salad (lettuce)

Cara membuatnya :

1. Rendam soo hoon 10 minit, kerat2 dan toskan. Celur udang 30 saat dengan satu cawan air, angkat dan toskan. Kemudian masukkan soo hoon dan masak 2 - 3 minit (bila soo hoon menjadi jernih). Angkat dan toskan.

2. Satukan bahan-bahan dressing dan gaul semuanya hingga rata. Dalam satu bekas, masukkan soo hoon, bawang, daun sup dan daun bawang serta udang. Tuang dressing dan gaul hingga rata.
3. Tabur kacang tanah sebelum dihidang. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama kepingan kobis salad.

Resipi dari Mat Gebu

0 food critiques.: