There is no sincerer love than the love of food.

Nom nom nom!


Yong Tau Foo




Bahan-bahan:

10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dengan 50 ml air
sedikit ajinomoto

Cara-cara:

Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.

Setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.

Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.

Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).

Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama bahan lain-lain.


Resipi dari sini.


0 food critiques.: