There is no sincerer love than the love of food.

Nom nom nom!


Laksa Kg. Siglap, Singapura




Bahan untuk kuah :

1 ekor ikan parang
6 batang serai ]
1 jari lengkuas ] di kisar halus
10 ulas bawang putih]
4 biji bwg besar ]
1/2 biji kelapa putih parut - di jadikan kerisik
1 1/2 biji kelapa (dapatkan 2 liter santan pekat dan 1 liter santan cair)
8 sdm rempah kari ikan
150gm asam jawa campur dgn 1 atau 2 cwn air (tapis dapatkan air asam yg pekat)
1 paket tulang ikan kurau kering (direndam sebentar dan toskan)
1/2 cwn minyak utk menumis
garam secukup rasa
serbuk perisa jika perlu

Bahan untuk sambal :

lada kering - rendam dalam air panas sehingga kembang, tos dan kisar tanpa air dengan sedikit garam

Bahan hiasan/tabur :
daun kesum atau daun selasih
daun pudina
tauge
timun
tauhu

Guna mee laksa. Tapi Mem buat ituari guna spaghetti je.

0 food critiques.: