There is no sincerer love than the love of food.

Nom nom nom!


Quiche



Bahan-bahan dan cara:


Tepung gandum serbaguna/low protein, butter/margerine.
(kalau guna unsalted butter, letakkan secubit garam)
Kuantiti kena agak-agak je lah.
Tak payah banyak sebab cuma untuk base pada loyang or caserole.


Uli tepung dengan butter/margerine tu sampai jadi dough yang lembut.
Jangan uli lama sebab nanti tepung tu jadi liat dan tak payah letak air.


Dough tadi tempekkan pada acuan porcelain or loyang or caserole (tahan panas) pada dasar dan sekeliling tepi dan bakar 10 minit suhu 230 deg celcius.
Kemudian kluarkan semula dari oven.


Sementara tu, tumis daging cincang or ayam or seafood (isi udang ke isi ikan ke or even isi ketam pun boleh) dengan bawang besar and bawang putih dan sedikit rempah kurma
(kalau plain pun boleh just a lil salt and pepper will do),
Then, garam secukup rasa... kalau nak tambah mixed vege boleh,
nak tambah mushroom pun boleh...
Pas tu, masukkan dalam acuan yang dah ada pastry half cooked tu macam gambar atas ni.


Beat eggs dengan fresh milk. Garam tak payah sebab inti tu should cukup garam dan perasa.
Tuangkan campuran susu segar dengan telur tu sampai hampir penuh acuan.
Then, taburkan daun sup yang dipotong kasar.
Bakar pada suhu 200 deg. celcius 40-50 minit sampai masak.


Siap.

Repesi dari Chef Zee.

0 food critiques.: