There is no sincerer love than the love of food.

Nom nom nom!


Donat Meriah




Bahan-bahan ( 10-15 biji )

1/2 kilo tepung gandum
1/2 paket yeast jenama Mauripan ( ...jenama lain pun boleh je )
1 mug air suam ( agak-agak la jadi lembut )
1/2 sudu kecil gula
1 sudu susu cair
2 - 3 sudu besar planta
1 sudu besar kentang lecek
gula halus/gula icing/coklat cair/kacang

Cara-cara

Bancuh yis dengan air suam dan gula.
Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang.
Gaul tepung, susu, dan planta hingga berderai ( jadi ala-ala breadcrumbs).
Masukkan bancuhan yis tadi.
Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat skit kat tangan, tapi teruskan menguli hingga dah x melekat lagi.
Biarkan doh naik sebentar baru canai untuk diterap guna acuan donut.
Biar naik lagi, then baru goreng.
Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
Gaul dengan gula atau tuang coklat.

Resepi coklat cair : Cairkan coklat dengan susu HL sikit dan susu cair yang manis tu. Tambah milo jika suka. Then tabur la kacang atau chocolate rice on top.

0 food critiques.: